Κυριάκος Καΐμης
Ηλικία: Άνω των 60 ετών
Τηλέφωνο: 99825126
Email: --
Περιοχή δραστηριότητας: στην Κυπερούντα σε υψόμετρο 1200 – 1400 μέτρα.
Μέγεθος γεωργικής μονάδας: 50 δεκάρια
Καλλιέργειες: κραμβοειδή, φασολάκια, ντομάτες, αγγουράκια, αγκινάρες, πράσα,
φράουλες, μηλιές (καθιστά, λόρτικα κ.α.), αχλαδιές, δαμασκηνιές (κυπριακή φορμόζα κ.α.),
κερασιές και χρυσομηλιές.
Μέλος Ομάδας Παραγωγών: ΣΕΔΙΓΕΠ Ορεινής Πιτσιλιάς-Τροόδους Λτδ
Δράσεις για το περιβάλλον:
Το μεγαλύτερο τμήμα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στην περιοχή Πέτελη της Κυπερούντας σε μια απότομη πλαγιά με νοτιοανατολικό προσανατολισμό. Η καλλιέργεια γίνεται σε αναβαθμίδες κατά τις ισοϋψείς και το πλάτος των πάγκων φύτευσης ποικίλει ανάλογα με την μορφολογία του εδάφους. Για την ασφαλή συγκράτηση των πρανών των αναβαθμίδων, κατασκευάστηκαν όπου ήταν απαραίτητο δόμες ξηροληθιάς. Για τον ίδιο λόγο διατηρείται ολόχρονα άγρια βλάστηση σε διάφορα σημεία στα πρανή των αναβαθμίδων. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, όπου η κλίση το επιτρέπει, φυτεύονται φυτά φράουλας και έτσι επιτυγχάνεται αξιοποίηση μέρους των ακαλλιέργητων σημείων της εκμετάλλευσης.
Δράσεις για την ασφάλεια και υγεία στην κατανάλωση:
Στην εκμετάλλευση υπάρχει εγκατεστημένο μικρό φωτοβολταϊκό πάρκο που καλύπτει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό για τη χρήση των αντλιών άρδευσης. Το πάρκο έχει εγκατασταθεί εδώ και 10 χρόνια και είναι από τα πρώτα που υπάρχουν στην ορεινή αγροτική ζώνη.
Στα χέρσα τμήματα της εκμετάλλευσης που γίνεται η φύτευση των λαχανικών, εφαρμόζεται ένα εξατομικευμένο σύστημα αμειψισποράς που βασίζεται στην εναλλαγή των καλλιεργειών και περιλαμβάνει αγρανάπαυση για ένα κύκλο. Έτσι διασφαλίζεται η αειφορεία του εδάφους.
Στην εκμετάλλευση εφαρμόζονται υψηλά πρότυπα ποιότητας. Συγκεκριμένα εφαρμόζονται πρακτικές διαχείρισης των εχθρών και ασθενειών (IPM-Integrated Pest Management) έτσι ώστε οι επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα να περιορίζονται όσο το δυνατό περισσότερο. Σκοπός είναι να παράγονται ποιοτικά προϊόντα απαλλαγμένα από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Παράλληλα εφαρμόζονται πρακτικές που μειώνουν την χρήση του νερού άρδευσης των καλλιεργειών καθώς πρόσφατα έχει αντικατασταθεί το σύστημα άρδευσης και έγινε εγκατάσταση στάγδην άρδευσης σε όλες τις καλλιέργειες.